Primeurwijnen

Met de Beaujolais Primeur/Nouveau net achter ons wil ik toch even een lans breken voor de jonge wijnen die we steeds vaker tegenkomen.

Rood

Deze jonge, fruitige, makkelijk drinkbare wijn is al decennia lang onderwerp van gesprek. Het zou geen echte wijn zijn, cassis met alcohol, minderwaardig. Niets is minder waar. Het is juist een hele leuke wijn. Hij wordt gemaakt van de Gamay druif en doet er slechts 6 weken over om van de stok in de fles te komen. Hiervoor is een speciaal procedé nodig, de macération carbonique. De wijn is heerlijk fruitig, zeker als je hem koel drinkt. (12-14 graden) Natuurlijk zijn niet alle jaren goed en moet je zoeken naar de wijnmaker die het wel voor elkaar krijgt er iets van te maken. Maar als je die vindt heb je iets heel lekkers in handen. Drink hem wel voor de zomer op, het is geen bewaarwijn.

Italië

Hetzelfde geldt voor de Novello’s. Dit zijn de Italiaanse varianten, vaak van de Pinot Nero. Andere druif, ander klimaat, andere wijn. Maar ook licht en fruitig.

Ik heb afgelopen week ook een heel lekkere witte primeur gedronken, uit het zuidwesten van Frankrijk. Deze wijn uit 2010 komt uit de Côtes de Gascogne en wordt voor 85% gemaakt van de Colombard druif.

Wit

Het betreft de Vin de Pays “Caprice de Colombelle” en heeft allerlei moderne technieken ondergaan om de wijn zijn specifieke karakter te geven. Het zuidwesten is namelijk wel iets warmer dan de Beaujolais. Deze wijn werd, zoals dat wel gebruikelijk is bij dit type wijn, reductief (zonder zuurstof) gemaakt. Zo wordt de wijn fris en blijft naar de druif smaken.

Lie

Maar om de wijn wat voller te laten smaken worden de dode gistcellen (lie) afgevoerd, in een centrifuge met veel zuurstof gedaan en vervolgens weer door de wijn gepompt. Doe dit meerdere malen en de wijn krijgt een volle, bijna romige smaak zonder zijn frisheid te verliezen. Peer, gele appel en rijpe grapefruit. Heerlijke wijn als aperitief!

Remy Tolk.

Klik op het Word bestand om alles te weten over de Beaujolais Primeur.