Oostenrijk

Op vakantie drink ik de wijn van dat land. Ik wel. Dus ook in Oostenrijk. Dat kan prima, wat zeg ik, daar zitten topwijnen tussen. Ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn er wat oneffenheden geweest maar die zijn met keurige Oostenrijkse vlijt weggestreken. Zie nu de topwijnen van bijvoorbeeld Schloss Gobelsburg.

Druivenras

We kennen allemaal de Grüner Veltliner en de Blaufränkischer als de Oostenrijkste druiven van naam. Toch is de Zweigelt de meest aangeplante blauwe druif.

“Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, Oostenrijk. Het is een kruising van de Blaufränkisch en St. Laurent druiven. Het is de meest voorkomende blauwe druif in Oostenrijk en wordt ook in Hongarije en Canada verbouwd. In 2008 werd in Oostenrijk 6512 hectare van deze druivensoort verbouwd. Zweigelt staat ook bekend Rotburger, Klosterneuburg 71, Zweigeltrebe, en Blauer Zweigelt.”

Tot zover Wiki.

Kopen

In de supermarkt een flesje van 6,95 gekocht. Uiteraard van een klooster. Uit Niederösterreich. Stiftskellerei Heiligenkreuz Zweigelt 2008, 13,5 %. Gemaakt door wijnboeren Karl Alphart, Leo Aumann en Erich Polz. Ze doen op zondag ook nog iets met geloof maar dat moet een bijzaak zijn als je deze wijn proeft.

Proeven

De wijn heeft in de neus bramen en bessen. In de smaak blijkt ook vanille en peper te zitten. Maar hij blijft voornamelijk fruitig. Lichtgekoeld drinken op het balkon met uitzicht over de bergen. Stukje harde kaas erbij en iedereen is stil.

Remy Tolk.

ps Ook heerlijke rosé gedronken van de Zweigelt.