Crémant de Bourgogne

Oud en Nieuw komt er weer aan en dan komt ook de onvermijdelijke vraag welke bubbels je moet gaan drinken. Champagne, een Prosecco, een Crémant, een Cava of toch een Sekt?

Crémant

Voor mij is het duidelijk. Ik ga voor de Crémant de Bourgogne uit Auxerre. Deze mousserende wijn lijkt door meerdere overeenkomsten het meest op Champagne.

Ten eerste het druivenras Chardonnay. Natuurlijk wordt Champagne vaak van meerdere rassen gemaakt maar goed, je kunt niet alles hebben. Vervolgens de bodem. Kalk. Perfect om de hoge zuurgraad te verkrijgen die noodzakelijk is voor een beendroge wijn. Chardonnay doet het trouwens erg goed op kalk, dat is meegenomen. Ook de noordelijke ligging en daarmee het klimaat is zo goed als hetzelfde. Dan de vinificatie (2e gisting op fles), die is op wat kleine verschillen na ook hetzelfde!

Verschil

Zou dat dan het grote verschil maken? Ik denk het niet. De boeren in de Bourgogne die zichzelf en hun product serieus nemen maken geweldige Crémants die in blindproeverijen niet van Champagne zijn te onderscheiden. Ondanks het zogenaamde verschil in “terroir”.

Het terroir, bestaande uit druivenras, bodem, microklimaat en menselijke invloed is tot op zekere hoogte juist te vergelijken met de Champagne.

Maarrrr……… de prijs absoluut niet!

Dus ik ga voor de heerlijke bubbels uit Auxerre. En dan nog een gratis tip: koop die van Marsigny van de C-1000. Deze wijn krijgt jaarlijks veel lof in het WineLife Magazine. Slechts tien euro en ook verkrijgbaar in rosé. Beiden van de Pinot Noir en Gamay trouwens. (ja, een Blanc de Noirs dus, en echt TOP!)

Een goede jaarwisseling allemaal!

Remy Tolk.


Ps bovenstaande dient uiteraard gezien te worden in prijs/kwaliteit perspectief, ik kan ook wel tegenvoorbeelden opnoemen……