Oftewel de plukkers. Deze rode Bourgogne van Bouchard Aîné & Fils komt uit 2004. Hij is uiteraard van Pinot Noir gemaakt en is volgens de website nu op dronk. Dat gaan we meemaken.

Bouchard

Maar eerst de wijnmaker. Het bedrijf bestaat al sinds 1750 en heeft een groot arsenaal aan wijnen beschikbaar. Zeer divers mag ik wel zeggen. Van Chablis tot aan Beaujolais maken ze wijnen, ook enkele crus. Het kloppend hart van het bedrijf ligt in Beaune en hun beste wijnen komen dan ook uit de Côte d’Or. Maar daar blijft het niet bij. Ook buiten de Bourgogne worden wijnen gemaakt van onder meer Chardonnay en Merlot. (Vin de Pays d’Oc). Dit alles gebeurt echter sinds 1993 onder het gezag van de familie Boisset die het bedrijf toen kochten. Het is tot dan 243 jaar in handen van de Bouchards geweest.

Open

Maar ik heb de Bourgogne Pinot Noir voor me staan. Een uurtje open en op 16 graden. Groot glas. De wijn is van de algemene Bourgogne appellatie maar toch verwacht ik er redelijk veel van. Vergisting op RVS en dan 6 maanden op eiken.

2004 was geen topjaar, relatief koud in juni en juli. Langzame rijping van de druiven. Dat kan prima zijn als er in augustus en vooral september veel zon komt. En dat kwam er! Af en toe wat regen maar verder heel veel zon. Ongelooflijk belangrijk voor de oogst. Rijpe druiven, blije vendangeurs. Ze begonnen op 23 september.

Proeven

Een heldere kersenrode kleur, transparant en met een zeer lichte koperen gloed. Dit duidt op leeftijd. De geur is in eerste instantie wat gesloten maar al snel komen aardse tonen en rijp rood fruit. Gelukkig! Pinot Noir ten top. Dan de smaak. In de verte wat hout. Tannines rijp en rond. Top! Lekkere zuren die helaas wel snel verdwijnen maar plaats maken voor een prachtige zoet-bittere afdronk die lang duurt. De 2e en 3e slok bieden steeds iets anders. De zuren komen nu terug in het middenpalet. Hij is gewoon lekker. Stoppen met schrijven en genieten van de wijn.

Remy Tolk.