Oude liefde

Ik kwam een oude bekende tegen die ik niet kon laten liggen; de Gran Viña Sol van Torres. Wat een prachtig glas wijn zeg.

De wijngaarden van Torres liggen in Penedès in het Noordoosten van Spanje en de Gran Viña Sol is gemaakt van 85% chardonnay en 15% parellada, dit is een van de meest aangeplante druivenrassen van Cataluña. Buiten Spanje heeft Torres ook wijngaarden in Chili en Californie. Het bedrijf geniet wereldwijd grote faam.

Druivenrassen

De chardonnay in de wijn zorgt voor de power, evenals het beetje hout dat de wijn heeft gehad en de parellada voor het zachte, romige. De combi van de twee zorgt voor de zon in je glas. Goudgeel van kleur, een enorm bouquet van diverse steenvruchten zoals abrikoos en nectarine, maar ook honing en boter. Rijpe gele appel in de smaak, precies genoeg bitter, maar zoet bitter, als van een pruim. Mijn tong geniet intens en lang. Super! Ik schenk nog eens in.

Kersentuin

Dit is een wijn om van te houden. En dat uit Spanje;-) Ik ken de wijn echter al heel lang. Zo’n 17 jaar geleden proefde ik hem voor het eerst in een restaurant in Amsterdam Zuid waar ik toen werkte. Daar stond ie op de kaart. Waarom ik 17 jaar heb gewacht om hem weer te drinken is mij een raadsel. Waarschijnlijk was ik afgeleid door al het andere lekkers in de schappen.

De volgende fles gaat zeker geen 17 jaar duren,

Remy Tolk.