Schloss Gobelsburg Cuvée Bertrand 2006

Kamptal

Schloss Gobelsburg uit het Kamptal in noord-oost Oostenrijk heeft een lange historie. Sinds 1171 wordt hier al wijn gemaakt. Vele eeuwen hebben de paters hier de dienst uitgemaakt en produceerden wijnen van matige kwaliteit voor eigen consumptie. Hier kwam in 1996 verandering toen Michael Moosbrugger aan het roer kwam. In eerste instantie met hulp van grootheid Willy Brundlmayer maar inmiddels volledig op eigen kracht. Het wijndomein behoort nu al jaren tot de aller beste van Oostenrijk en heeft al vele prijzen mogen ontvangen.

Druivenrassen

Ondanks dat er voornamelijk witte wijn wordt geproduceerd (uiteraard van de GV en een beetje Riesling) heb ik hier een rode voor me staan. De wijn is gemaakt van 60% Pinot Noir, 30% St. Laurent (familie van de Blauburgunder) en 10% Merlot. De druivenstokken van maximaal 30 jaar oud staan op een ondergrond van loss en leem. De gisting gebeurt traditioneel in open gistkuipen en daarna gaat de wijn op eikenhout. Lokaal eikenhout wel te verstaan. Dit duurt 20 maanden.

Proeven

De wijn heeft een prachtige helderrode kleur. Hij is 15 graden, precies goed! Een bouquet van kersen en kruiden komt mijn kant op. Precies wat je van Pinot Noir verwacht. De smaak geeft nog veel meer prijs: zuren, klein bittertje in de afdronk, de kersen komen terug en wat tannine. Er gebeurt van alles in je mond. Heerlijk! Inmiddels wat warmer geworden lijkt er ook meer rood rijp fruit te komen.

De wijnboer

Michael Moosbrugger is niet alleen een zeer goede wijnboer, hij is ook nog een aardig mens. Ik heb een aantal jaar terug wat mailcontact met hem onderhouden toen ik aanvullende info vroeg over een GV (type Lamm) die ik gebruikte in een wijn-spijs wedstrijd. Hij is erg geïnteresseerd in de mensen die zijn wijn kopen. Ook de geschiedenis houdt hij in ere; de naam Bertrand komt van de pater die van 1958 tot 1980 het wijngoed bestierde. Al met al een prima wijnhuis dat wordt vergeleken met de Bourgogne stijl. Ik durf te stellen dat menig Bourgogne boer jaloers zou zijn op zulke wijnen.

De wijn is o.a. te koop bij Wijnimport J.Bart (Johan Snethlage dank voor de info)
Prijs 15,- euro.

Remy Tolk