Lanquedoc

In het diepe zuiden van Frankrijk, om precies te zijn in de Lanquedoc, wordt een frisse witte wijn gemaakt van de Picpoul Blanc druif. Deze druif heeft ook nog een roze zusje en een blauw broertje, de Picpoul Gris en de Picpoul Noir.

Synoniemen

De Picpoul Blanc, kortweg Picpoul, heet ook wel de Piquepoul. In de Loire heet de druif Gros Plant en in de Charente komt hij voor als Folle Blanche. Dit druivenras brengt witte wijnen met een flinke zuurgraad voort.

Het is niet verwonderlijk dat de wijn die ervan wordt gemaakt het prima doet als aperitief. Maar ook met fruits de mer laat hij zich geweldig combineren. Dat komt goed uit, zowel in de westelijke Loire als in de Lanquedoc is dat volop beschikbaar.

Picpoul de Pinet

In de Lanquedoc wordt de Picpoul, mede door zijn hoge zuren, vaak geblend met de wat vettere Clairette. Behalve in de zone Picpoul de Pinet. Daar is de druif alleenheerser in de fles. Dus heerlijk fris, licht mineralig en jong te drinken. Lekker bij schelpdieren? Laat nu vlak naast de wijngaarden het grote Étang de Thau liggen. Dit is een binnenzee, brak water dus, waar op grote schaal oesters en mosselen wordt gekweekt. Yes! Of liever Oui!

Proeven

Mooi helder, lichtgeel van kleur. In de neus wat wit jong fruit en frisheid met een bittertje in de smaak. Toch stiekem wat vettigheid. Dat maakt het een lekkere doordrinker. Serveren op een graad of 8. Zet maar een tweede fles koud……

Remy Tolk