Algemeen

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk en is vooral bekend door de witte cépagewijnen. In Frankrijk zelf echter geniet het gebied grote faam door de crémant die zeer gewild is en zelfs de 2e mousserende wijn van het land is. Beschermd door de Vogezen heerst er een eigen klimaat dat warmer en droger is dan vaak gedacht. Het gebied is opgedeeld in het zuidelijke Haut-Rhin en de Bas-Rhin in het noorden. Naast de algemene AC en die voor de crémant is er ook een AC Alsace Grand Cru.

Druivenrassen

Voor de Grand Cru mogen slechts de nobele rassen worden gebruikt. Dit zijn de muscat, de riesling, de gewurztraminer en de pinot gris. Bijna altijd als cépage. Over de uitzonderingen straks meer. Deze rassen zijn gebonden aan een minimum alcohol percentage. Voor de eerste twee geldt 11% en voor de laatste twee 12,5%.

Regels

Er gelden voor de Grand Cru wijnen strenge regels. Buiten het gebruik van nobele rassen en het alcohol percentage is het rendement maximaal 55HL per HA. Ook moeten er minimaal 4500 stokken per HA staan. In de praktijk is dit veel meer. De druiven mogen door elkaar heen verbouwd worden. Dit fenomeen heet complantation. De druiven moeten met de hand worden geplukt en aansuikeren van de most (chaptalisatie) mag tot 1,5%.

Wijzigingen

De appellation bestaat sinds 1971 en omvatte toen 25 wijngaarden. Dat werden er gestaag 50. In 2001 is de wetgeving herzien naar de huidige en is daarmee een stuk strenger geworden. In 2006 is de Kaefferkopf uit Ammerschwihr als nummer 51 toegevoegd. Dat dit zo lang duurde is vreemd, het werd altijd gezien als één van de beste wijngaarden van de Elzas.

Uitzonderingen

Met de komst van de gemengde aanplant is ook de wetgeving voor de vergisting versoepeld. Er zijn nu 3 wijngaarden die een blend van nobele rassen maken. Dit zijn de Kaefferkopf, de Altenberg de Bergheim van immer dwarse en revolutionaire wijnmaker Marcel Deiss en als laatste de Zotzenberg. De druiven worden samen vergist en dit mag in willekeurige samenstelling of volgens een vast percentage. De Zotzenberg maakt ook een Grand Cru van 100% Sylvaner, dit is toegestaan bij hoge uitzondering.

Terroir

De meeste Grand Cru wijnen van de Elzas liggen in het zuidelijke, kwalitatief betere Haut-Rhin. Waar normaal gesproken de Elzas wijnen duidelijk te herkennen zijn aan hun druivenras, zijn de Grand Crus echte terroir wijnen. Ze kunnen goed rijpen en bieden een grote rijkdom aan geur en smaak. Niet typisch Elzas, zeker niet alledaags maar wel heel erg lekker.

Remy Tolk