Zuidelijke Rhône

De appellation Tavel (naar het stadje Tavel) ligt ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Avignon. We spreken dus over de zuidelijk Rhône, ook wel de Rhône méridional geheten naar de ligging richting Middellandse zee. Er heerst hier dus ook een warm en droog klimaat. Tavel heeft als noorderburen de gemeenten Gigondas en Châteauneuf du Pape. Veel keien in de wijngaarden dus en Gobelet als geleidingssysteem.

Rosé

De appellation omvat zo’n 930 hectare en bestaat volledig uit stille roséwijn. Deze wordt verkregen via de saignée methode na een koude voorweking van 12 tot 24 uur. Soms past men directe persing toe, hierdoor krijgt de wijn wat meer structuur door de tannines. Dit persen heeft ook invloed op de kleur van de wijn, namelijk erg donker (lichtrood zelfs). Malolactische gisting is niet verplicht, de wijn wordt normaal gesproken na de gisting geklaard en gezwaveld.

Druivenrassen

De toegestane druivenrassen zijn hier dus Grenache (Blanc, Gris en Noir) maar ook Syrah, Cinsault, Clairette (Blanc en Rosé), Piquepoul (Blanc, Gris en Noir) Calitor Noir, Bourboulenc, Mourvèdre en Carignan (Blanc en Noir). Dit zijn er dus nogal wat. Toch wordt er voornamelijk Grenache Noir gebruikt met een lichte verschuiving naar Syrah voor meer body en alcohol. De wijn is wel altijd een blend.

Kwaliteit

Tavel heeft de naam de beste rosé van Frankrijk te zijn. De wijn wordt geroemd om zijn gastronomische inzetbaarheid en structuur. De smaak doet weleens karamel-achtig aan. Kruidigheid, bessen en amandel zijn bijna altijd te vinden en dit maakt de wijn niet tot een allemansvriend. Geen standaard rosé dus maar een volwaardige eetwijn. Drink hem wel jong en op de juiste temperatuur, zo’n graad of 10.

Remy Tolk