Klassieker

Het is een heel bekende naam en is te vinden op menig wijnkaart en in bijna elke supermarkt. Eigenlijk kent iedereen deze naam wel, net als Chianti, Rioja en Chablis. Dat verdient dus wat meer uitleg over deze knisperende, droge witte wijn uit de Loire die vernoemd is naar het gelijknamige dorp. Overigens niet alleen wit….

Centre

Het deel van de Loire vallei waar Sancerre ligt, namelijk het meest oostelijke deel, heet Centre of Orléanais. Het omvat naast Sancerre ook nog de AOC Pouilly sur Loire en uiteraard de zeer beroemde Pouilly Fumé. Verder kennen we de Menetou-Salon, Quincy en Reuilly. Alle witte wijnen worden hier gemaakt van 100% Sauvignon Blanc met uitzondering van de AOC Pouilly sur Loire, deze wordt volledig gemaakt van Chasselas. Dan zijn er ook nog de minder bekende Côtes du Forez en Coteaux du Giennois.

Rosé en rood

De Sancerre wordt niet alleen in wit gemaakt, hij is ook verkrijgbaar in rosé en rood. Dan wordt de wijn gemaakt van 100% Pinot Noir. De rosé is droog en een echte eetwijn, de rode is licht, elegant en fruitig. De rode versie is licht gekoeld het lekkerst en de witte en rosé op een graad of 10. De witte wijn is beroemd om zijn wijn-spijs combinatie met jonge geitenkaas uit de regio (bv Chavignol, ook het beste dorp voor witte Sancerre) maar gaat ook prima met gepocheerde witvis in een lichte saus.

Loire

Sancerre licht aan de linkeroever van de rivier de Loire waar de bodem bestaat uit kiezel, grind en kalk. De wijn krijgt hierdoor veel minerale tonen, van onder andere vuursteen (ook silex genoemd). Een ander typisch aroma is buxus en kruisbessen. Aan de andere kant van de rivier ligt Pouilly Fumé, met dezelfde kenmerken maar nog iets stuivender en fruitiger in de neus. Uiteraard heeft de rivier een matigende werking op het semi-continentale klimaat. Zoals vaker liggen de beste wijngaarden hier ook op de hellingen.

Fris

Concluderend is het dus een gastronomisch breed inzetbare wijn met een enorme frisheid. Minerale tonen maken de wijn volwassen en geven hem karakter. Houtgebruik komt weinig voor. Niet te koud drinken en vooral in het juiste, grote glas om de geweldige geur volledig tot zijn recht te laten komen. Jong drinken al zijn de betere huizen ook prima te bewaren.

Remy Tolk