Zwaar

Dit jaar zit ik tijdens de vakantie ingesloten tussen Cahors, Bergerac en Buzet. Sud-ouest dus. Ondanks dat ik de gewoonte heb om de lokale AOC wijnen te drinken kom ik niet meteen bij Cahors uit. Te zwaar, te log en bij 30 graden niet echt een dorstlesser. Op de rest ben je snel uitgekeken, dus blijft er nog één ding over: op zoek naar de Vin de Pays (VdP).

Modern

En die is er. De Vin de Pays du Lot, naar de rivier die dwars door Cahors en het hele departement (Lot et Garonne) slingert. De wijn komt in wit, rosé en rood. De druivenrassen zijn inheems (Petit Mangseng, Malbec) maar ook de “merknamen” Chardonnay en Merlot kom je overal tegen. Ik koop een fles Chardonnay/Viognier. Ja, ook hier heeft men die combi ontdekt…..

Klein

De druiven die voor deze VdP worden gebruikt mogen uit het hele gebied komen, dus ook uit de grote gebieden als Côtes de Duras etc. Maar je ziet tussen de wijngebieden, gewoon naast de campings en binnen de dorpsgrenzen ook overal wijngaarden liggen. Kleine perceeltjes waar boeren druiven verbouwen die ze weer verkopen aan een wijnmaker. Vaak doen ze dit erbij, want waar je ook kijkt zie je maïs en zonnebloemen.

Contrast

Wat een enorm verschil met de grootschaligheid van de Haut-Médoc, hier 100 km vandaan. Grote wijngaarden, grote huizen, grote oprijlanen, grote namen. Ik bezocht er 4 van de 5 Premier Grand Crus die in het klassement van 1855 zijn opgenomen. Maar ik besef dat deze wijnen niet de gemiddelde Bordeaux representeren. De gemiddelde Bordeaux is behoorlijk…. nou ja…… gemiddeld.

Proeven

Terug naar mijn VdP du Lot, vol geelkleurig en op 9 graden in een groot glas. In de geur iets licht oxidatiefs en de duidelijke Viognier neus van perzik en abrikoos die om voorrang knokt. In de smaak een heel klein beetje hout en veel sap! Geen complexe of elegante wijn. Maar wel een echte doordrinker met gemiddelde zuren, de wijn waar ik naar op zoek ben in dit weer. En omdat de afdronk aan de korte kant is neem ik snel nog een slok. Vive la France!

Remy Tolk