Klimaat

Dit relatief jonge en koele Chileense wijngebied ligt 60 km ten noordoosten van de hoofdstad Santiago en op slechts 20 km van de Stille Oceaan. De invloed van de zee is dan ook groot zeker omdat de koude Humboldt stroom ook nog eens zorgt voor mist in de ochtend. Noord-Californische toestanden dus. De zon brandt ’s middags deze mist weer weg en droogt de druiven dan weer en beschermt ze dus tegen schimmel. Toch blijft schimmel een risico in dit gebied, zeker bij bewolkt weer. In Chili is het verschil in klimaat groter van oost naar west dan van noord naar zuid. In het westen aan de kust heerst een relatief koel klimaat, centraal een woestijnklimaat en in het oosten bij de Andes een gematigd klimaat waar ook de hoogte van de wijngaarden een rol speelt.

Pablo Morandé


Invloed

In heel Chili is de hand van Franse wijnboeren merkbaar, zij kwamen (op verzoek) als eerste met hun kennis de Chilenen versterken. De laatste 20 jaar zijn het echter Torres en Concha Y Toro zeer invloedrijk. Zo heeft Torres bijvoorbeeld de temperatuurregulerende RVS vergistingstanks geïntroduceerd. In Casablanca Valley is het echter Pablo Morandé (ex-werknemer van Concha Y Toro) geweest die de wijnbouw in de jaren ’80 heeft laten floreren. Ook Ignacio Recabarren van Santa Rita heeft (oa met het fruit van Morandé) het gebied bekendheid gegeven.

Druivenrassen

De bodem in dit gebied bestaat voornamelijk uit klei en zand. Vanwege het klimaat is er gekozen voor veelal witte rassen. Sinds 1980 staat hier Chardonnay (2300 HA) en Sauvignon Blanc (1900 HA). De eerste wijn kwam in 1985. In de loop der jaren is er Riesling, Viognier en Gewürztraminer bijgekomen. Bij de blauwe rassen staat er vooral Pinot Noir (700 HA) en op de kleibodems wat Merlot (300 HA). De totale aanplant omvat in 2012 circa 6000 HA. Er wordt ondanks het koele klimaat “geëxperimenteerd” met 100 HA Syrah.

Proeven

In mijn glas zit de Eco Balance Chardonnay 2011 (voorheen Gamma) van de Deen en de Dekamarkt. €4,79. Deze wijn wordt door Emiliana Organic Vineyards gemaakt van biologisch geteelde druiven. In de neus vooral rijp tropisch fruit. Redelijk intense smaak. De balans was beter bij de 2010. Die had iets meer zuren. Deze wijn is een stuk rijper. Koel drinken en lekker wat bij eten. Wel prettig (weinig) hout en voor deze prijs absoluut een goede wijn.

Remy Tolk